EMDR Aarschot


Wat is brainspotting?

Je zou brainspotting een neefje van de EMDR kunnen noemen. Brainspotting is daaruit ontstaan en is een nog nieuwere methode om moeilijke gevoelens te verwerken zonder veel woorden. Bepaalde kijkhoeken blijken geconnecteerd met dat diepere hersengebied (denk maar als je fantaseert, liegt, nadenkt, een woord zoekt,... Dan kijk je ook echt in een bepaalde richting) waar herinnering en emoties zitten, het lymbisch systeem. Dat punt uitzoeken en dat hersengebied activeren waar sterke emotionele lading zit en dat doorwerken zonder praten, dat is brainspotting.

Hoe verloopt brainspotting concreet in onze sessie? Je kiest eerst een thema waar je mee vastzit. Bv. je scheiding, trauma, verdriet om verlies van iemand, faalangst, conflict met iemand, laag zelfbeeld,.. Dan laat ik je adhv een laserstraal in een paar stappen langdurig naar een bepaald punt kijken dat door jou gekozen wordt. Het zal een punt zijn waarvan jij duidelijk voelt dat het je meer raakt dan andere kijkrichtingen. Terzelfdertijd krijg je signalen die je linker- en rechterhersenhelft stimuleren. (noot: er zijn veel variaties op deze methode, afhankelijk van de cliënt en zijn problematiek) 

Brainspotting is ongevaarlijk, pijnloos en qua vermoeidheid vergelijkbaar met een diepgaand gesprek. Het effect kan in de weken daarna optreden dat je: minder aan je trauma denkt, minder 'voelt' als je eraan denkt, je er anders naar kijkt, je je algemeen beter, opgeluchter, bevrijd voelt.Brainspotting is een nuchtere, niet-zweverige aanpak die in België nog niet zo bekend is (maar het wel wordt). Als methode mag ze niet verward worden met relaxatie of hypnose want waar het om gaat is hersenverwerking, geen ontspanning. Hoewel geen tovermiddel is het toch bizar effectief. Dagen en weken nadien kun je je heel anders voelen, bevrijd.

Ik volgde de opleiding brainspotting Fase 1 in Antwerpen bij de pioniers voor België en Nederland; José Boon en Bénédicte Leys en volg regelmatig supervisie daarrond.

Hoe trauma en andere erg belastende ervaringen in je kindertijd (en later) je hersenen beïnvloeden, wordt door Prof. Peter Adriaenssens uitgelegd in dit filmpje.


Getuigenis van 3 cliënten in deze praktijk:

"Ik begon met brainspotting zonder precies te weten wat ik ervan moest verwachten. Ik wilde het graag proberen, omdat ik wel al een heel eind was gekomen met gesprekstherapie, maar toch nog geplaagd werd door negatieve gevoelens en gedachten waar ik al redenerend niet echt vat op kreeg. Tijdens een brainspottingsessie gebeurt er niets opzienbarends: het is gewoon een kwestie van kijken naar een punt in de ruimte dat je het sterkst triggert. Toch hadden slechts twee sessies bij mij een onverwacht sterk effect: in de dagen die volgden, lukte het me voor het eerst om écht afstand te nemen van wat me al zo lang dwars zat. Vanuit die ervaring zou ik mensen die 'oud zeer' met zich meedragen zeker aanraden om eens te ontdekken wat brainspotting voor hen kan doen." (14-12-2020)

"Ik kijk terug op een traumatische jeugd. Sinds 8 jaar leed ik aan nachtmerries, tussen één en drie per week. Ik word dan helemaal overstuur wakker. Als mijn omgeving over mijn ouders begon, kwam er een woede in me los die nog dagen bleef. Ik had weinig energie, was zelden uitgeslapen, kon me moeilijk concentreren op mijn werk. Ik deed hier nog maar mijn eerste brainspottingsessie en het effect is overweldigend. Ik heb geen enkele nachtmerrie meer. Ik ben energieker. Ik kan me beter focussen op mijn werk. Ik kan nu weer de afspraken in mijn agenda voor komende week opsommen, dit was tevoren onmogelijk. Als het in gesprekken over mijn jeugd gaat of ik eraan denk, is dat nog een pijnlijke herinnering maar wekt het niet meer die woede op. Ik zit midden in een scheidingscrisis en toch gaat het beter door die sessie brainspotting. Het voelde als een blok en daar voel ik me van bevrijd. Ik had dit nooit verwacht. Ik kijk uit naar de volgende sessies." (24-12-2020)

"Brainspotting? Het was een term waar ik nog nooit over had gehoord, tot ik enkele weken geleden mijn eerste brainspottingsessie had. Ik wist niet wat er zou gebeuren maar dat hield me niet tegen om het toch te proberen. Doordat je naar een punt kijkt in de ruimte waarin je je bevindt zal er een bepaald gevoel opkomen. Dit gevoel is bij het ene punt sterker dan bij het andere en het is de bedoeling dat je je focust op het punt waarbij je gevoel het sterkst waarneemt. Door deze brainspottingsessie is het me gelukt om obstakels uit het verleden te verwerken en een plaats te geven.
Ik sta er echt versteld van hoe groot het effect is na 1 sessie. Het heeft een enorme invloed op mij gehad, zowel op relationeel vlak als op persoonlijk vlak. Ik voel me opgelucht en er is een last van me afgevallen. Maar het meest aangename dat ik nu ervaar is dat ik de obstakels uit het verleden nu op een heel andere manier bekijk. Ik kijk er positiever naar terug en word er niet meer ongelukkig van." (1-4-2021)Brainspotting Belgium

What is brainspotting?

Why choose brainspotting?

Verloop van een brainspottingsessie

Officiële Brainspotting website

Getuigenis na 3 sessies brainspotting!

Artikel over de brainspottingsessie met een overlevende aanslag Parijs 2015


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x