Brainspotting


Wat is brainspotting?

Een methode om moeilijke gevoelens te verwerken zonder veel woorden. Bepaalde kijkhoeken blijken geconnecteerd met dat diepere hersengebied (denk maar als je fantaseert, liegt, nadenkt, een woord zoekt,...) waar herinnering en emoties zitten, het lymbisch systeem. Dat punt uitzoeken en dat hersengebied activeren waar sterke emotionele lading zit en dat doorwerken zonder praten, dat is brainspotting.

Hoe trauma en andere erg belastende ervaringen in je kindertijd (en later) je hersenen beïnvloeden, wordt door Prof. Peter Adriaenssens uitgelegd in dit filmpje.

Hoe verloopt brainspotting concreet in onze sessie? Je kiest eerst een thema waar je mee vastzit. Bv. je scheiding, trauma, verdriet om verlies van iemand, faalangst, conflict met iemand, laag zelfbeeld,.. Dan laat de therapeut je in een paar stappen langdurig naar een bepaald punt kijken dat door jou en de therapeut gekozen wordt. Het zal een punt zijn waarvan jij duidelijk voelt dat het je meer raakt dan andere kijkrichtingen. Je wordt je na enige minuten gewaar hoe je verwerking op gang komt en op de duur ook hoe de zware last minder wordt. (noot: er zijn veel variaties op deze methode, afhankelijk van de cliënt en zijn problematiek)Brainspotting is een nuchtere, niet-zweverige aanpak die in België nog niet zo bekend is (maar het wel wordt). Als methode mag ze niet verward worden met relaxatie of hypnose want waar het om gaat is verwerking, geen ontspanning. Het is geen tovermiddel maar ondanks een bizar fenomeen, toch erg effectief. Dagen en weken nadien kun je je heel anders voelen, bevrijd.

Ik volgde de opleiding brainspotting Fase 1 in Antwerpen bij de pioniers voor België en Nederland; José Boon en Bénédicte Leys en volg regelmatig supervisie daarrond.


Getuigenis van 2 cliënten in deze praktijk:

"Ik begon met brainspotting zonder precies te weten wat ik ervan moest verwachten. Ik wilde het graag proberen, omdat ik wel al een heel eind was gekomen met gesprekstherapie, maar toch nog geplaagd werd door negatieve gevoelens en gedachten waar ik al redenerend niet echt vat op kreeg. Tijdens een brainspottingsessie gebeurt er niets opzienbarends: het is gewoon een kwestie van kijken naar een punt in de ruimte dat je het sterkst triggert. Toch hadden slechts twee sessies bij mij een onverwacht sterk effect: in de dagen die volgden, lukte het me voor het eerst om écht afstand te nemen van wat me al zo lang dwars zat. Vanuit die ervaring zou ik mensen die 'oud zeer' met zich meedragen zeker aanraden om eens te ontdekken wat brainspotting voor hen kan doen." (14-12-2020)

"Ik kijk terug op een traumatische jeugd. Sinds 8 jaar leed ik aan nachtmerries, tussen één en drie per week. Ik word dan helemaal overstuur wakker. Als mijn omgeving over mijn ouders begon, kwam er een woede in me los die nog dagen bleef. Ik had weinig energie, was zelden uitgeslapen, kon me moeilijk concentreren op mijn werk. Ik deed hier nog maar mijn eerste brainspottingsessie en het effect is overweldigend. Ik heb sinds twee weken geen enkele nachtmerrie meer. Ik ben energieker. Ik kan me beter focussen op mijn werk. Ik kan nu weer de afspraken in mijn agenda voor komende week opsommen, dit was tevoren onmogelijk. Als het in gesprekken over mijn jeugd gaat of ik eraan denk, is dat nog een pijnlijke herinnering maar wekt het niet meer die woede op. Ik zit midden in een scheidingscrisis en toch gaat het beter door die sessie brainspotting. Het voelde als een blok en daar voel ik me van bevrijd. Ik had dit nooit verwacht. Ik kijk uit naar de volgende sessies." (24-12-2020)Brainspotting Belgium

What is brainspotting?

Why choose brainspotting?

Verloop van een brainspottingsessie

Officiële Brainspotting website

Getuigenis na 3 sessies brainspotting!

Artikel over de brainspottingsessie met een overlevende aanslag Parijs 2015

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x